søndag kl. 12:00 - 12:45 Foredrag

Ta vare på klærne med Studio Søm

Få en innføring i tekstilindustriens miljøkonsekvenser og lær hvordan du best kan ta vare på klærne dine gjennom vedlikehold og reparasjon.

Produksjonen av klærne våre fører til store miljøutslipp, både i form av CO2 og kjemikalier. Vi ser også et økende problem med avfallshåndteringen som skjer etter klærne våre er "ferdig brukt". Studio Søm gir deg en introduksjon i miljøkonsekvensene til klesindustrien. Deretter tas du gjennom en praktisk kursdel hvor du lærer mer om hvordan du kan ta vare på klærne du eier gjennom vedlikehold og reparasjon. De forteller om enkle grep du kan gjøre allerede i dag for å forlenge levetiden til plaggene, og viser deg hvordan du kan reparere klærne når de går i stykker.

De har stand før og etter foredraget hvor du kan komme innom for å stille spørsmål om vedlikehold og reparasjon av klær, og få hull i strikkegensere reparert til festivalpris.

Om de som står bak Studio Søm

Trine Rose Pyykölä - Gründer og CEO

Trine startet Studio Søm april 2023, sammen med Tuva Prøis. I tillegg tar hun en bachelor i bærekraft og forretningsutvikling, fra før er hun både utdannet klesdesigner og faglærer. Hun brenner for hvordan vi kan ta gode valg når det kommer til klærne vi kjøper og det vi alt har i skapet, ved å bevisstgjøre samfunnet og øke både reparasjons- og gjenbruksgraden i samfunnet. Hun elsker å finne bruktskatter som kan repareres eller sys om så det får et nytt liv!

Cora Gabrielle Møller Jensen - Forretningsutvikler og COO

Cora er brennende opptatt av å få folk til å ta bedre vare på tingene de allerede eier. Hun er vokst opp i en fiksefamilie, som har gitt et godt fundament for engasjementet for reparasjon. Cora er overbevist om at reparasjon er en av flere viktige nøkler for å løse problemet med overproduksjon og tekstilavfall. Våren 2022 ble hun ferdig utdannet jurist ved UiB. For tiden tar hun en bachelor i utviklingsstudier ved OsloMet, hvor hun våren 2023 skrev bacheloroppgave om hvordan tekstilindustrien og overforbruk påvirker utviklingsland.